Форум Жовниного

Теми для публікацій та розмов


Жо?внине (історія)
16 січня 2010 (Юра)

с.Жовнино
16 січня 2010 (Юра)

Жовнинська битва
16 січня 2010 (Соса)

Соса Павло Петрович
16 січня 2010 (Юра)

Андрій Миколайович Лисенко
16 січня 2010 (человек)

Дивитись всі теми селища

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Ip: 94.45.57.210 Тема: Жовнинська битва

Жовнинська битва — битва українських повстанців на чолі з Яковом Острянином та Дмитром Гунею проти урядового шляхетського війська під час повстання Острянина 1638 року


Навесні 1638 року почалося повстання нереєстрових козаків на чолі з Я.Острянином і К. Скиданом, яке поштовхнуло до масового селянського виступу на Київщині і Полтавщині.[ред.]
Передумови

Після невдалих для повстанських загонів сутичок під містом Лубнами та на річці Сліпоріді основні сили повстанців, з якими були їхні сім’ї, відступили до Жовнина (нині с. Жовнине Чорнобаївського району Черкаської області), де почали будувати табір.


Хід биви

Позиції, зайняті Острянином під Жовнином, поблизу впадіння Сули в Дніпро, були невигідні. на світанку 3(13) червня, діждавшись підходу інших частин, коронне військо С. Потоцького та загони князя Я. Вишневецького почали штурм повстанських позицій, переважаючими силами прорвав у кількох місцях оборону, захопивши 8 гармат і багато пороху. Вважаючи дальший опір недоцільним Я.Острянин, зазнавши значних втрат, з частиною козаків відступив з-під Жовнина на Слобідську Україну в межі Московської держави. Повстанці під керівництвом Кудри і Пешти замкнули табір і, оточивши польські кінні корогви, яким удалося до нього прорватися, приступили до їх знищення. Однак Вишневецький почав штурмувати козацький табір, і лише на третій раз зміг, прорвавши табір, дати змогу своїм вийти з пастки. Ніч перервала битву.

Повстанці, що лишилися в таборі, обрали гетьманом Д. Гуню і під його проводом відбили штурм ворога. Обидві сторони зазнали значних втрат. Козаки зайняли виступ на березі Сули, який майже з усіх сторін омивався рікою. Стомлене військо всю ніч працювало над його укріпленням. З тієї сторони, де не було ріки, було насипано вал. Поляки навпроти козацького валу насипали свій вал, під самим козацьким табором спорудили свої шанці, а наступного дня 4(14 червня) розпочали обстріл козацького табору. Але С.Потоцькому не вдалося зламати опір повстанців. На допомогу коронному військові під Жовнин вирушив з кіннотою польний гетьман М. Потоцький. 10 червня у Жовнині стало відомо про наближення ворожого підкріплення. Повстанці спочатку розпочали переговори про капітуляцію, але дізнавшись про наближення з-за Дніпра загону Скидана, перервали переговори. Скидану не вдалося прорватися до оточених товаришів. У жаркій битві він був розбитий і повернувся до Чигирина.

В умовах безупинних приступів поляків в ніч з 11 на 12 червня козаки Гуні спорудили міст через Сулу і перейшли на дві милі вниз, туди, де Сула впадає у Дніпро, і в урочищі Старець, над старим Дніпровим річищем, зайняли сильні позиції і там ще майже два місяці тримали оборону.



Джерела


Література

16 січня 2010


1


  Закрити  
  Закрити